onsdag 22 juli 2009

Lillgatan hood - del 1 - Haileselassie is back in town

Att påstå att jag "spent most my life livin' in the gangstas paradise" skulle väl vara en kraftig överdrift, och kanske något jag skulle bli skjuten för om jag bodde i en annan del av världen. Dock bodde vi för ett par år sedan precis på gränsen till stadens sämre område, eller område, kanske kan kalla det gata. Vi hyrde en trea på Sturegatan, en parallellgata till Lillgatan (den sämre gatan). Grannarna ovanför oss brukade roa sig med att dansa ringdans till balkanmusik, helst mitt i veckorna, helst nattetid. Första natten vi sov där skakade sovrumsdörren nästan av gångjärnen. I min värld är detta att leva i ghettot! Trots alla svårigheter vi gick igenom under den tiden visste vi alltid att det var värre för våra vänner på Lillgatan. Några exempel:



I Stefans trappuppgång luktade det alltid weed, David och Maria fick huggmärken av en yxa i sin dörr, samma vänner polisanmälde gång på gång den granne som bestämt sig för att varje natt illvarva en moped. Mopedmannen bodde dessutom i det huset där källaren brann upp. Ja, ni får bilden.



Sedan några veckor tillbaka bor vi nu endast ett hus från den beryktade Lillgatan. Det har varit en omställning, då vårt gamla hus låg på Skogsgatan där medelåldern är runt 73. Hittills har det gått bra, det är egentligen bara ett hus som visar att Lillgatan är Lillgatan nu för tiden. Där visar de det rejält dock! En hyresgäst (6 lägenheter) och 13 (!) bilar, varav en Manta, denna 80-talets våta dröm. Samtliga bilar är skrot, eller på väg dit. Idag tillkom ännu en, en polskreggad taxi av märket Trabant. Najs!

I vilket fall, igår kväll presenterade sig så ytterligare ett hus på Lillgatan. Runt en av balkongerna på nedre botten trängdes, slogs och skrek ett tjugotal personer i cirka 2 timmar. De enda ord jag förstod var när grannarna skrek "jag ringer polisen"! Men ingen polis kom (de har liksom tröttnat på Lillgatan) och runt 9-tiden började det tunna ut runt balkongen. Nu känns det äntligen som att Lillgatan börjat leva upp till sitt rykte igen.

Jag längtar till mitt hus på landet.

2 kommentarer:

  1. köpa hus där känns ju lite udda helt klart;).

    SvaraRadera
  2. Oj den där dryga kommentaren sist va från mej;)
    BettanL

    SvaraRadera