lördag 18 juli 2009

Vem har tagit min dotter - del 2 - The Molly Years

För inte alls länge sedan var min nu tvååriga dotter alldeles nyfödd. Då var hon världens gosigaste. Sen blev hon lite större, började rulla, krypa, gå och prata (ja, vi hör iallafall vad hon säger). Genom allt detta förblev hon världens gosigaste! Hon gillade att sitta i knäet, att gosa, kramas och pussas. Hon sprang till ytterdörren när jag kom hem från jobbet.

Nu har hon one thing and one thing only i huvudet: Molly.

För dig som inte vet vem Molly är kommer här en kort förklaring:
Molly är en tecknad vit mus, uppenbarligen vuxen då hon bor själv i ett hus (här håller min fru inte med, hon säger att de bara aldrig filmar Mollys föräldrar. FILMAR???) Anyway, Mollys vardag går ut på att hon umgås med sina efterblivna vänner Konny Krokodil, Emil Ekorre, Eddy Elefant och Bella Kyckling. Konny Krokodils mest framträdande attribut är hans läte. Inte för att jag kan en krokodils läte utantill men jag är tämligen säker på att den inte låter som en gråtande, fullvuxen karl med svullna mandlar och bakfylla. Låt nu din fantasi flöda.

Mollys dagar går som sagt ut på att vara någon slags god man för dessa vänner och hon tar hand om dem efter bästa förmåga. Kanske kissar Emil Ekorre på sig, Eddy Elefant misstar en banan för en citron eller så äter Konny Krokodil för mycket tårta och får ont i magen. Molly guidar med säker hand sina stackars adepter genom dessa snåriga situationer. Filmerna vi har kan du läsa om i ett tidigare inlägg under rubriken Skivbacksglädje. Troligtvis finns tidigare filmer där Molly lär ut grundläggande hygien, hur man klär på sig och att man ska titta både åt höger och vänster innan man går över vägen.

Detta är alltså vad min dotter väljer framför att gosa med sin far nuförtiden. Kul!

När vi ändå är inne på ämnet, Max-böckerna måste bort från vår värld! Tanken är väl att barnen ska få en känsla för språk och ord när man läser för dem. Max-böckerna låter så här:

Titta Max. Titta Max vovve. Max vovve glad. Max vovve kissa golvet. Max mamma arg. Max mamma hämtar blöja.

Om tjugo år kommer en riksdagsdebatt låta så här:

Titta statsministern. Statsministern dum. Fy statsministern, inte äta Monas kaka. Mona arg. Monas mamma hämtar blöja.

Nu; chilinötter och tv-soffsömn.

5 kommentarer:

 1. Det är iaf inte hål i vägen och "takto" för hela slanten. Min lille A är snart expert på all världens väg- och bondemaskiner. Det är vad som rör sig i hans huvud. När han inte upprepar "MIN mamma", "MIN" pappa. Vill du höra de orden är det nog D A G I S som ska in på vågrätt sju.
  Hon var väldigt söt när hon var här idag iaf! =)

  SvaraRadera
 2. När man ser Mollyböckerna inser man att det inte kan va särskilt svårt att va barnboksförfattare/tecknare... tacka vet jag gamla godingar som Rasmus Nalle å Richard Scarrys böcker!

  SvaraRadera
 3. Roligt att du gillar min blogg. Skulle vara kul att se bilder av ert hus oxå, gamla hus faschinerar mig!

  Jag håller verkligen med om Max böckerna... de måste vara fördummande och hämmande för språket. :-) Hemma läser vi mest Pettson & Findus som jag verkligen tycker om och TraktorPower (tidning) som Anton verkligen tycker om, de som skrivit den har nog dock läst Max-böckerna alldeles för flitigt som små för svenskan i den är urusel. //Sophie

  SvaraRadera
 4. tack för alla kommentarer. bilder på gamla och nya huset kommer inom kort!

  SvaraRadera
 5. Och sen följer antagligen mopedburna fjunisar som ska portas ;)

  SvaraRadera