torsdag 16 juli 2009

Städandets yin och yang

Jag är ju ingen större anhängare av österländska filosofier eller religioner, då jag är kristen. Däremot har jag under årens lopp lärt mig en del om dessa företeelser, dels för att det är intressant, dels för att det inte riktigt går att undvika. En central tanke inom många österländska filosofier är att det finns ytterligheter som balanserar varandra; svart och vitt, torrt och fuktigt, manligt och kvinnligt, yin och yang. Detta ska väl iochförsig inte bara tillskrivas österländsk filosofi, vi har i kristendomen himmel och helvete med mera.

Nu till saken. Jag städade igår. Vi bor nu i ett så stort hus att man får dela upp städningen på två dagar. Jag började med undervåningen. Allt plockades undan, det dammades, dammsögs och moppades. Toan blev glad efter en välbehövlig rengörning och jag fick tillochmed bort Den Stora Grötfläcken under Eltons stol. Det kändes bra, det luktade bra och det såg bra ut. Chocken kom när jag gick upp för trappan. Under tiden jag städat undervåningen hade övervåningen fullständigt gått i spinn. Sängarna upprivna, kläder överallt, leksaker och kritor über alles! Toan ofräsch som en bajamaja på Hultsfred och dammråttor stora som katter hade krupit fram. Till saken hör att Elton sov och resten av familjen var i trädgården medan jag städade. En obehaglig tanke for genom huvudet: " Så här såg det inte ut innan jag började städa där nere." Vem som gjort det eller hur det gått till är mig fördolt men ett är säkert; det som städades på nedre plan fick sin motreaktion på det övre.

Kanske kan vi skippa det religiösa, kanske räcker det med fysikens underbara värld och dess lagar. Energiprincipen säger:
"Den totala energin inom ett slutet system (mitt hus) kan bara överföras (från undervåning till övervåning), inte skapas eller förintas."

Så!

2 kommentarer:

  1. Det finns fördelar med allt. Jag ska läsa detta när vi sitter i en lagom stor lägenhet och kanske längtar efter mer yta...

    SvaraRadera