onsdag 12 augusti 2009

CJF recenserar || Var är mamma? - Karen Katz

Minns ni lördagmornarna? SVT - det enda tillgängliga - satsade under 80-talet hårt på integrationsunderhållning. Juttu, Moi Mukulat, Språka på serbokroatiska. Det var inte bara invandrarna som fick sin törst släckt. Även andra minoriteter premierades, exempelvis de döva (Clownen Manne och apan Koko), trädgårdsnördarna (Bertil Svensson i Sköna Söndag), smygpervona (Fräcka Fredag) och de Jane Fonda-suktande gympingnissarna (Gymping med Susanne Lanefelt).



Just det, lördagmornarna var det ja. Man satt och hoppades att Disney-tajm eller Disneydags eller Disneyklubben skulle dyka upp i rutan - detta var alltså på den tiden då SVT fortfarande hade råd att visa Disney och filmerna faktiskt var tecknade på riktigt, inte animerade på datorn - men allt man fick var en tecknad tjeckisk film om nån bonde som tappade sina nyskördade rödbetor. Minns särskilt den gången jag av misstag lyckades missa ett helt avsnitt av Lilla Sportspegeln till förmån för en akvarelltecknad film om solen och ett havrefält.

Precis den känslan får jag när jag läser Var är mamma? av Karen Katz. Det är en klassisk lyft-på-fliken bok men tecknandet känns otäckt likt de där tjeckiska dockfilmerna. Förnimmelsen av att man missar något mycket roligare nån helt annanstans ligger som en härsken mjölkodör när man läser. Tyvärr gillar Agnes den...

Agnes betyg: 3,5
Pappas betyg: 1,5

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar